Térelválasztás: praktikus ötletek

2021-09-29
Térelválasztás: praktikus ötletek
A térelválasztás teret ad a kreativitásnak. Általában nem túl költséges, és teljesen átalakítja a belső teret. Praktikus térelválasztó ötleteket keresel? Tarts velünk!

Térelválasztóra szükség lehet, ha:

- többen használják ugyanazt a szobát,
- egy szoba több funkciót is betölt (pl. hálószoba és nappali egyben)
- túl nagy a tér, és kuckósabb, otthonosabb hatást szeretnél elérni

Milyen típusai vannak a térelválasztásnak?

1. Méret szerint

Méret szempontjából megkülönbözetünk alacsony és magas térelválasztókat. Alacsony térelválasztóról akkor beszélünk, ha át tudunk tekinteni felette, és látszódik a szoba másik fele is. Ez a megoldás nyitott hatást ér el. Magas térelválasztóról pedig akkor beszélünk, ha magassága miatt teljesen elszigeteli a két teret. Ennek köszönhetően privát érzést biztosít.

2. Átláthatóság szerint

Egy térelválasztó lehet nem átlátszó, félig átlátszó, vagy akár részben átlátszó. A nem átlátszó funkciójában olyan, mint egy fal. A félig áttetsző inkább olyan, mint egy paraván - lágy fény szűrődik át a másik oldalról, és kontúrban láthatók az ott lévő tárgyak és személyek. A részben átlátszó pl. egy könyvespolcból álló fal, amelyen tárgyakat elhelyezve szabályozhatjuk a paraván átlátszóságát.

3. Funkció szerint

Funkció szerint az összes térválasztónak természetesen egy fő funkciója van: elválasztani a teret. Ezen kívül is lehetnek funkciói. Például: ha könyvesszekrényt használunk a tér elválasztására, kézenfekvő a tároló funkciója. Tárolhatunk rajta könyveket és kisebb használati tárgyakat. Ugyanaz a könyvespolc lehet egyben dekoratív is: emléktárgyak, dekortárgyak is elférnek rajta. Így lesz a praktikus bútordarab szép is. Szükség esetén a tárelválasztó árnyékoló funkciót is betölthet - ha ezt a hatást szeretnénk elérni.
Mutass több hozzászólást Szeptember 2021
Az oldal cookiet használ a törvényi előírásoknak megfelelően.A keresődben meghatározhatod a cookie tárolását engedélyezését vagy tiltását.
Close
pixel