Hogyan hűtsd le a lakást klíma nélkül?

2021-07-07
Hogyan hűtsd le a lakást klíma nélkül?
Az idei nyár végképp megmutatta, hogy a kánikula nem vicc. Ha nincsen otthon klímád, akkor nagy eséllyel éjszakánként izzadva forgolódtál az ágyban… és azon gondolkodtál: mikor lesz ennek vége?
Van egy jó és egy rossz hírünk.
Kezdjük a rosszal: a szakemberek szerint a következő években is számíthatunk az ideihez hasonló hőhullámokra. Mi a jó hír? Léteznek olyan praktikák, amelyekkel élhetőbbé tudjuk tenni az otthonunkat hőség idején.

Mielőtt belevágunk a tippekbe, pár szó a légkondiról: kétségtelenül kellemessé teszi az életet, de ne feledkezzünk meg a hátulütőiről.

• a klíma lehűti a benti levegőt, de a kintit sajnos felmelegíti
• klímás lakásból az utcára lépve sokkal inkább szenvedni fogunk a hőségtől
• a beszerelése és használata drága mulatság

Persze vannak olyan helyzetek, amikor szükséges a légkondi. De mielőtt beruháznál egy klímára, próbáld ki ezeket az egyszerű tippeket a lakás lehűtésére!

1. Árnyékolj égtájnak megfelelően!

Minél kevesebb napfényt engedsz be a lakásba, annál kevésbé fog felmelegedni. Viszont ha az egész napot sötétségben töltöd, az se jó megoldás. Szükségünk van a napfényre, ha jókedvűen akarunk élni. Mi a jó megoldás?
Figyeld meg, melyik ablakon süt be leginkább a nap, és csak azt árnyékold be! A keleti ablakokra reggel, a nyugatra nézőkre pedig délután érdemes figyelni.

2. Szellőztess éjszaka (de nem mindegy, hogyan!)

Éjszaka érdemes szellőztetni: ez alighanem egyértelmű. Tárd ki az ablakokat, csinálj kereszthuzatot, és (ha van szúnyoghálód) szellőztess egész éjszaka.
Van viszont egy kis trükk, amit nem sokan tudnak. Szellőztetésnél nyisd ki az összes zárt bútor ajtaját! A szekrények, komódok mind-mind tárolják a hőt. Ha kinyitod az ajtajukat, a bent ragadt meleg levegő távozni tud a lakásból.

3. Kapcsold ki a nem használt elektronikát!

Az elektromos berendezések hőt adnak le, így felmelegíthetik a lakásunkat. Jártál már hűtőkkel teli raktárban? Dög meleg ott a levegő! Persze nem kell egyből lekapcsolni a hűtőt. De ha van olyan berendezés (pl. tévé, számítógép), ami feleslegesen megy, azt mindenképpen érdemes kikapcsolni.

4. Párásíts!

Ez egy rövidtávú megoldás, de a legforróbb órákban megkönnyebbülést kölcsönözhet. A levegőben lévő pici vízcseppek csökkentik a hőérzetet, ezért érdemes hideg vizet spriccelni a lakásba. Csak mértékkel!

5. Hívd segítségül a növényeket!

A növények olyanok, mint a természetes légkondi. Ha van erkélyed vagy teraszod (de egy ablakpárkány is megteszi), ültesd be növényekkel! Nemcsak csökkentik a hőmérsékletet, hanem javítják a levegő minőségét is.

Ezek a tippek segíthetnek lehűteni az otthonodat, ezáltal élhetőbbé tenni a nagy nyári melegben. Használd őket egészséggel!
Mutass több hozzászólást július 2021
Az oldal cookiet használ a törvényi előírásoknak megfelelően.A keresődben meghatározhatod a cookie tárolását engedélyezését vagy tiltását.
Close
pixel