Fekete és fehér: klasszikus színek a lakberendezésben

2021-08-20
Fekete és fehér: klasszikus színek a lakberendezésben
Nincs lakás fekete és fehér szín nélkül. Ezekkel az örök klasszikusokkal szinte mindenhol találkozunk.
Olyan természetes a jelenlétük, hogy gyakran beleolvadnak a környezetbe. Pedig érdemes lenne róluk többet tudni!
Ebben a cikkben bemutatjuk a fekete és fehér szín használatát a lakberendezésben és hatásukat a közérzetünkre.

Fekete: az elegancia színe

Tudtad, hogy a fekete igazából nem egy szín? Olyan felületeket nevezünk feketének, amelyek elnyelik az összes rájuk vetődő fényt. Az egyszerűség kedvéért mégis a színek közt tartjuk számon.
A lakberendezésben a fekete komoly, tiszteletet parancsoló. Akár matt, akár fényes feketét használunk, elegáns hatást érhetünk el. Kiválóan párosítható piros színnel, de a kívánt stílustól függüűően más színek mellett is jól mutat. A fekete és fehér párosítása a klasszikus stílus ismérve - nehéz vele mellényúlni!
Kicsi vagy zsúfolt helyiségekbe nem ajánlott, mert vizuálisan szűkíti a teret. Nagy, tágas szobákban viszont bátran használjuk, ha úgy érezzük túl nagy a tér.

Mit mond a feketéről a színpszichológia?

Régóta nem titok, hogy a körülöttünk lévő színek befolyásolják a hangulatunkat. Sokan tartanak a feketétől, mert a kultúránkban negatív jelentése van. A feketét általában a gyász, szomorúság színének gondoljuk. A hozzá társított jelentés miatt érdemes csak óvatosan használni a lakásunkban. Nagy felületeket semmiképpen se hagyjunk feketén. Ha viszont fehérrel párosítjuk, egyből más a helyzet: a fehér megtöri a fekete szomorúságát, és a kontrasztnak köszönhetően elegáns, határozott és letisztult hatást érhetünk el.
Fehér: a fény színe

A fehér szín a fekete ellentéte: minden rá vetülő fényt visszaver. Ezért mondják, hogy a fehér a fény színe. Sötét helyiségekben, ahol kevés a természetes fény, nagy segítségünkre lehet a fehér fal, bútor vagy dekoráció.
Vizuálisan nagyítja a teret, ezért kicsi vagy zsúfolt terekben jó szolgálatot tesz. Kasszikus stílusban feketével kiválóan párosítható. Modern stílusban más színekkel kiegészítve kihangsúlyozza azokat. A fehér kiváló háttérszín: ha ki akarunk emelni egy dekorációs elemet vagy egy bútordarabot, helyezzük fehér környezetbe!

Mit mond a fehérről a színpszichológia?

A kultúránkban általában pozitív színként tartjuk számon a fehéret. Ez a tisztaság, az ártatlanság, a béke színe. Nem árt azonban egy kis óvatosság, mert nem megfelelő környezetben hideg, steril hatása is lehet.
Mutass több hozzászólást Augusztus 2021
Az oldal cookiet használ a törvényi előírásoknak megfelelően.A keresődben meghatározhatod a cookie tárolását engedélyezését vagy tiltását.
Close
pixel