5 + 1 tipp a pihentető hálószobáért

2021-05-19
5 + 1 tipp a pihentető hálószobáért

A jól berendezett hálószoba nem csak egy szoba. Ez lehet a pihenés oázisa neked és a családodnak. A hely, ahol elengeditek a napi feszültségeket. A hely, ahol már belépéskor békés hangulatba kerültök. Ahol pihentető álomba merültök és frissen ébredtek reggel.

Ez az 5+1 hálószoba ötlet segíteni fog, hogy berendezd álmaid hálóját.


1. Használj relaxáló színeket!
A színválasztás az egyik legfontosabb kérdés a hálószoba tervezésénél. Válasszunk relaxáló, lazító hatású színeket, melyek segítenek lenyugodni egy pörgős nap után.

Melyek a tökéletes hálószoba színek?

A fehérrel és változataival nehéz mellényúlni. Ez a klasszikus szín tisztaságot és nyugalmat sugároz. Jó választás lehet a törtfehér, bézs vagy vanília szín. Kis hálószoba esetén mindenképpen válasszunk világos színeket, melyek  vizuálisan növelik a teret. Több színt szeretnél csempészni a hálóba? Semmi gond! Itt se kell lemondanod a kedvenc színedről. Válassz visszafogott, pasztell árnyalatot, mint a galambkék vagy olajzöld. Nagyobb méretű hálószoba esetén jól fognak mutatni a sötétebb színek, mint a csokoládébarna vagy indigólila.

2. Fények? Sok kicsi sokra megy!
A hálószoba fények esetében jelmondatunk: sok kicsi sokra megy! A hangulatos világítás titka a több kisebb fényforrás. Például: olvasólámpa, pamutgolyó lámpák, vagy akár sólámpa, amely nem csak hangulatos fényt ad, hanem javítja a levegő minőségét és a lakók közérzetét.
És még egy fényforrás… amit gyakran elfelejtünk. Ez a telefonunk kijelzőjének fénye. Ideális esetben alvás előtt 2 órával kapcsoljuk ki a telefont, de már az is sokat segít, ha éjszakai fényre állítjuk át, amint belépünk a hálószobába.

3. Bútorválasztásnál válassz alapszíneket és gondold át a funkciókat!

A hálószoba bútorok kiválasztása az egyik legfontosabb lépés a tervezésnél. Ez az a része a hálószobának, amely – jó esetben – hosszú évekig fog minket szolgálni. Mert ki akarna évente új ágyat vásárolni?

Hálószoba bútor választásnál az első kérdés a szín. Milyen színű bútorokat válasszunk a hálószobába? A fehér, fekete és natúr (tölgy, bambusz) szín előnye, hogy bármilyen színű ágyneművel vagy dekortárgyakkal jól mutatnak.
Bútorválasztásnál a másik fontos kérdés a funkció. Egy tökéletesen kényelmes hálószoba illeszkedik a lakók napi rutinjához. A háló nem csak alvásra való! Az ágyon kívül más bútorokra is szükség lesz, ha igazán komfortos és stresszmentes estéket és reggeleket szeretnénk magunknak és a családnak.
Víz, zsebkendő, szemüveg – ezek mindig legyenek kéznyújtásnyi távolságban. Az éjszaka közepén felébredve senki se vágyik arra, hogy a sötétben nekiinduljon vizet keresni… Az éjjeliszekrény pont ebben segít. Ha a hálószoba lakói szeretnek lefekvés előtt olvasni, jól jöhet egy kisebb könyvespolc. Ha ebben a szobában öltözködtök ébredés után, akkor egy ruhásszekrényre is szükség lesz. Ilyenkor ne feledkezzünk meg a tükörről sem! Ha pedig kell egy nyugodt hely a készülődéshez, mielőtt elkezdődne a napi zűrzavar – alakíts ki egy szépítkező sarkot a hálóban. Egy egyszerű sminkasztal tökéletesen megfelel a célnak.

4. Dobd fel a hálót oda illő textiíliákkal!
A szakértők egyhangúan arra biztatnak minket, hogy bőrbarát anyagú ágyneműt válasszunk. Ez egyéni érzékenységtől is függ, de mindig nézzük meg a címkén vagy a leírásban a pontos összetételt és kerüljük a nagy arányban műszálas huzatokat. Az 1. pontban leírt színpaletta itt is a segítségünkre lesz. A jó ágynemű színek harmonizálnak a környezettel.
A hálószoba tökéletes hely az olyan szőnyegeknek és párnáknak, amelyek máshol (pl. a konyhában) nem lennének túl praktikusok. Használj bátran bolyhos és szőrös szőnyegeket, selyem, szatén és velúr párnahuzatokat. Ezek a textúrák megnyugtatják az érzékeket, és még egy tágas hálószobának is kuckós hangulatot kölcsönöznek.

5. Teremts hangulatot és tiszta levegőt növényekkel!
A növények jelenléte és látványa már önmagában is megnyugtat. Egy nehéz nap után eszünkbe juttatják, hogy az emberi világon kívül ott van egy másik világ: a mindig békés természet. Ha ez nem győzött meg, akkor most figyelj: egy tudományos kutatás bebizonyította, hogy aki növényeket tart, tovább él! Ezen kívül a növények levelei kis szűrőkként működnek – megtisztítják a levegőt. Ezért is érdemes elhelyezned pár szobanövényt a hálószobában is. Választhatsz légtisztító szobanövényt, mint például a dracéna, az anyósnyelv vagy az aloe vera.

+1: Varázsold a hálót még hangulatosabbá illatokkal!
A pihentető környezet nem csak látvány kérdése. Ha lehunyjuk a szemünket (márpedig a hálószobában ez elég gyakran előfordul), felerősödik a többi érzékünk. Ilyenkor az illatok segítenek elengedni a napi stresszt. Segítségükkel akár pillanatok alatt lemehetünk alfába – és hát nem pont erre van szükségünk  nap végén? A természetgyógyászok szerint ezek a legjobb feszültségoldó illatok: levendula, kamilla, jázmin, citromfű. Válaszd ki a kedvenced és használd párologtató, illatpárna, vagy akár szárított növény formájában.  
Mutass több hozzászólást Máj 2021
Az oldal cookiet használ a törvényi előírásoknak megfelelően.A keresődben meghatározhatod a cookie tárolását engedélyezését vagy tiltását.
Close
pixel