Nappali és hálószoba egy helyiségben: praktikus ötletek

2021-09-09
 Nappali és hálószoba egy helyiségben: praktikus ötletek
A kicsi lakás berendezése nem kis fejtörést tud okozni. A lakásod mérete miatt szó se lehet külön nappaliról és hálószobáról? Semmi baj! Összegyűjtöttük a legjobb ötleteket és trükköket, melyek segítségével könnyen berendezheted a teret. Tarts velünk!

Ha kicsi a lakásunk, mégis kényelmes és funkcionális teret akarunk kialakítani, érdemes több időt és energiát fektetni a tervezésbe. A jó hír, hogy ha ezt megteszed, semmi hátrányod nem fog származni a lakás méreteiből.

A terv kialakítása


Az első és legfontosabb lépés: gondold át, hogy néz ki a napod (ha másokkal élsz, akkor őket is vedd figyelembe).
Mit szoktatok csinálni a lakásban? Mikor? Ki mikor fekszik le aludni? Megoldható úgy a hálósarok a nappaliban, hogy senki se zavarja azt, aki aludni szeretne? Ha válaszoltál ezekre a kérdésekre, máris van a fejedben egy vázlat, hogy milyen funkciókat kell betöltenie a nappalinak.

Helyet spóroló bútorok


A második fontos lépés: gondold át, hogyan tudnál helyet spórolni. Szerencsére sok modern bútor úgy van megtervezve, hogy több funkciót is ellásson egyszerre.
- kanapé, amely éjszakára kényelmes ággyá alakítható
- dohányzóasztal, amely éjjeliszekrényként is funkcionálhat
- komód, amely nemcsak ruhák, hanem az ágynemű tárolására is alkalmas

A tér elválasztása


A hálószoba funkciót is betöltő nappaliban fontos kérdés a tér elválasztása. Hogyan oldható ez meg? Nagyon egyszerű és egyben funkcionális megoldás a könyvespolccal történő térelválasztás. Nagyobb méretű, nyitott könyvespolc segítségével nemcsak elválasztjuk a hálórészt, hanem könyveket, dokumentumokat, növényeket és dekor tárgyakat is tárolhatunk. Egy kicsi lakásban pont ilyen többfunkciós megoldásokra van szükség.
A tér elválasztásában a fények is segítségedre lesznek. A szoba, amely napközben nappali, este pedig hálószoba, ennek megfelelő világítást igényel. Napközben nagyobb, központi lámpa biztosítja a fényt, este pedig kikapcsolhatjuk a nagy lámpát és áthelyezhetjük a hangsúlyt sok kisebb fényforrásra: kicsi olvasólámpa, saroklámpa vagy akár egy hangulatos égősor.
Mutass több hozzászólást Szeptember 2021
pixel